Bijgerecht
Ingrediënten
250 gram kikkererwten (gekookt) uit een blikje
1 flinke eetlepel tahin. (sesampasta) verkrijgbaar bij de Turkse winkel, bijv. Hilal,Veemarkt, Hoorn
1 teentje knoflook, gehakt.
1 eetlepel citroensap.
2 eetlepels water.
1 theelepel gemalen komijn.
½ theelepel zout.
1 dl olijfolie.
Bereiding
Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water. Pureer de kikkererwten, samen met de tahin, knoflook, een kneepje citroensap, het water, komijnpoeder en het zout in de mengkom van de keukenmachine.
Schenk tijdens het malen de olijfolie er rustig bij, tot er een gladde pasta ontstaat. Is de hummus te dik? Voeg dan wat extra water toe. Te droog van smaak? Doe er dan wat meer olie bij. Te flauw? Voeg nog een beetje zout toe. Laat de motor nog een keer draaien tot je de perfecte hummus hebt.
Schep de hummus in een schaaltje of kom. Besprenkel met wat olijfolie. Garneer eventueel met een snufje paprikapoeder en druppel er nog wat olie bij.
Heerlijk met wat knapperige rauwkost, zoals radijs, wortel, komkommer of paprika of op volk. crackers, volk. stokbrood of pistolet of op een warm pitabroodje.