Hoofdgerecht (vega) voor 4 personen
Ingrediënten:
1 ui
3 tenen knoflook
2 el olijfolie
600 gram rode bieten, voorgekookt en geschild
1 winterwortel
2 eetlepels tomatenpuree
2 blaadjes laurier
1 theelepel tijm of 2 takjes
250 ml rode wijn
500 ml groentebouillon van blokjes
250 gram kastanjechampignons
Zout en peper
1 eetlepel maïzena
Bereiding:
Pel de ui en knoflook, en snipper fijn Schil de rode bieten Schil de rode bieten, en maak de winterwortel schoon Snijd de bieten, wortel in stukken van circa 1 cm. Verhit een scheutje plantaardige olie in een ruime braadpan Fruit de ui en knoflook Voeg de groenten toe en laat 5 minuten meebakken Verhit de tomatenpuree een minuutje mee Voeg de laurierbladeren en tijm toe Schenk de rode wijn en bouillon erbij en breng aan de kook Laat het geheel met de deksel schuin op de pan zo’n 45 minuten pruttelen Maak de kastanjechampignons schoon en snijd in vieren Bak de champignons 5 minuten op hoog vuur in een koekenpan Voeg de champignons toe aan de biet bourguignon en laat nog 5 minuten pruttelen Meng een eetlepel maïzena met 3 eetlepels water en voeg dit toe aan de biet bourguignon; laat een minuutje doorkoken voor serveren om de saus te laten indikken
Tip: Serveer met aardappelpuree, of gemengde puree met bijvoorbeeld knolselderij en pastinaak. Dit gerecht is heel goed de dag van tevoren voor te bereiden. Zet de pan koel weg, en warm het geheel op voorafgaand aan het serveren.